Suomen Puutarhakauppiaat ry juuret suomalaisessa mullassa

Puutarhakauppiaat Facebookissa advertisement

Herukat kypsyvät vauhdilla

Nyt on aika kaivaa hillopurkit ja mehumaijat esiin – herukat kypsyvät kovalla vauhdilla. Jos puutarhassa ei ole vielä hyötymarjoja, on herukkapensas hyvä valinta. Herukkaa on helppo kasvattaa ja se tekee hyvin satoa. Herukka on myös hyvin käyttökelpoinen ja vitamiinipitoinen marja. Herukasta voi tehdä mehua, hilloa, hyytelöitä tai vaikkapa viiniä. Herukka maistuu myös jälkiruuissa ja leivonnaisissa.

 

Herukoita moneen makuun

Myymälöissä on saatavilla melko laaja valikoima erilaisia musta-, puna-, valko- ja viherherukoita sekä vaaleanpunaisia herukoita. Pieneen pihaan voi valita myös perheherukkapensaan (kuva yllä), jossa kasvaa kolme eri herukkalajiketta. Samasta pensaasta voi maistella musta-, puna- ja viherherukkaa. Lisäksi myymälöissä voi nähdä myös runkopuiksi kasvatettuja herukoita.

Mustaherukka Mortti on voimakaskasvuinen ja korkea. Suuret marjat ovat erittäin maukkaat ja voimakasaromiset.

Mustaherukat (Ribes nigrum) ovat herukoista eniten viljeltyjä. Aromikkaat marjat ovat erittäin C-vitamiinipitoisia ja terveellisiä. Pensas tuoksuu voimakkaasti ja tuoksuvia lehtiä voi käyttää esim. säilykkeissä antamaan makua. Mustaherukkalajikkeita ovat muun muassa:
’HEDDA’ on pienikokoinen ja pystykasvuinen lajike. Kookkaat marjat ovat miellyttävän makeita. I-VI.
’MELALAHTI’ on erittäin pystykasvuinen. Marjat ovat isot ja makeat. Kestävä karviaishärmää vastaan. I-VI.
’MIKAEL’ on pystykasvuinen. Marja on hyvin makea ja verraten paksukuorinen. I-IV.
’MORTTI’ FinE on voimakaskasvuinen ja korkea. Suuret marjat ovat erittäin maukkaat ja voimakasaromiset. I-V.
’POHJAN JÄTTI’ on melko pystykasvuinen pienehkö pensas. Marjat ovat hyvin suuret ja voimakkaan makuiset. I-IV.
’ÖJEBYN’ on melko pystykasvuinen ja satoisa lajike. Marjat suuret ja hyvän makuiset. I-V.

 

 

Punaherukka Katri on rittäin runsassatoinen ja taudinkestävä. Suuret ja hapahkot marjat.

Punaherukat (Ribes rubrum) ovat myös hyvin suosittuja kotipihoissa. Hapahkoista ja mehukkaista marjoista saa hyvää mehua ja hyytelöä. Täysi-ikäinen punaherukkapensas tuottaa erittäin runsaan sadon. Punaherukkapensas elää huomattavasti vanhemmaksi kuin mustaherukka. Jopa 50-vuotiaista pensaista voi saada hyvin satoa. Punaherukat ovat myös lintujen herkkuja, joten sadonkorjuun lähestyessä pensaat kannattaa suojata rastasverkoilla. Suosittuja punaherukkalajikkeita ovat:
’JONKHEER VAN TETS’ on jäykkäoksainen ja voimakaskasvuinen. Isot makean happoiset marjat ovat pitkissä tertuissa. I-III (IV).
’KATRI’ FinE on erittäin runsassatoinen ja taudinkestävä. Suuret ja hapahkot marjat. I-IV.
’PUNAINEN HOLLANTILAINEN’ on reheväkasvuinen ja satoisa. Marjat ovat voimakasaromiset ja raikkaan happoiset. I-V (VI).

 

 

Vaaleanpunainen herukka Aili' on hillittykasvuinen. Marja on hyvänmakuinen ja aromikas.

Vaaleanpunaisen herukan (Ribes rubrum) marjat ovat vaaleampia ja miedomman makuisia kuin punaherukat. ’AILI’ on hillittykasvuinen. Marja on hyvänmakuinen ja aromikas sekä vähemmän viinihappoinen kuin punaherukat. I-VI.

Viherherukat (Ribes nigrum) ovat syntyneet alun perin mustaherukoista, kun mustaherukan kukka on pölyttynyt omalla siitepölyllä. Siemenen idettyä on syntynyt herukka, jolta puuttuu mustaherukan väri. Maukkaita viherherukoita ovat  ’VENNY’ FinE on kasvutavaltaan pysty. Isot marjat maukkaat, raikkaan happoiset ja sisältävät erittäin paljon C-vitamiiniä. Runsassatoinen. I-IV (V) sekä ’VILMA’ FinE on pystykasvuinen. Marjat ovat makeat ja maukkaat. I-IV (V).

Valkoherukat (Ribes rubrum) ovat miedompia ja vähemmän viinihappoisia kuin punaherukat.  ’VALKOINEN HOLLANTILAINEN’ on pystykasvuinen ja talvenkestävä pensas. Marjat makeanhappoisia. I-V. ’VALKOINEN SUOMALAINEN’ on melko pysty ja avoin pensas. Myös tämän lajikkeen marjat ovat makeahappoisia. Hyvin satoa tekevä valkoherukkalajike. I-V.Nämä valkoherukat ovat herkullisia syötäväksi suoraan pensaasta.

Herukka viihtyy aurinkoisella paikalla

Herukka tuottaa maukkaita marjoja valoisalla ja aurinkoisella kasvupaikalla. Liian varjoisassa paikassa kukkanuppuja ei muodostu, ja pensas voi kasvaa liian lamoavaksi. Herukat eivät ole kovin vaateliaita kasvualustan suhteen. Ne viihtyvät parhaiten kosteutta pidättävässä, lämpimässä ja multapitoisessa maassa. Herukka kannattaa istuttaa 10-15 cm aiempaa syvempään. Näin herukka muodostaa enemmän haaroja ja pensaasta tulee pystykasvuisempi. Istutuskohtaan voi tehdä pienen kummun tai kohopenkin, etenkin jos maa on hyvin tiivistä tai liian kosteaa.

Herukoiden istutusväli on aidanteissa noin metrin. Yksittäispensaiden istutusväli on noin 2,5 metriä, jolloin pensaiden ympärillä pääsee kulkemaan.

Astiataimina myytäviä herukoita voi istuttaa koko kasvukauden, eli niin kauan kuin lapiolla saa kaivettua maahan kuopan.

Hillitty lannoitus ja leikkaus parantavat satoa

Herukkapensaat lannoitetaan keväällä kasvun alkaessa. Herukka ei tarvitse paljon ravinteita. Liiallinen typpilannoitus saa herukan lamoamaan ja heikentää marjasatoa. Pensaille sopii lannoite, jossa on vähän typpeä, mutta paljon fosforia ja kaliumia. Lisäksi kalkitseminen on tärkeää. Elokuussa pensaat lannoitetaan typettömällä syyslannoitteella.

Herukkapensaat saadaan pysymään terveinä ja pitkäikäisinä säännöllisillä nuorennusleikkauksilla.

Parin ensimmäisen vuoden aikana pensaasta leikataan ainoastaan kuolleet ja vioittuneet oksat. Tämän jälkeen pensaasta leikataan vuosittain muutamia vanhimpia versoja ja harvennetaan uusia versoja. Pensaaseen jätetään noin parikymmentä pääversoa. Alasleikkausta ei suositella, koska se saa pensaan versoamaan liikaa.

 

Kysy taimien saatavuutta puutarhakauppiaaltasi!

 

http://www.puutarhatahvoset.fi/