Suomen Puutarhakauppiaat ry juuret suomalaisessa mullassa

Puutarhakauppiaat Facebookissa advertisement

Hyötykasvien uusrenesanssi ruukkupuutarhassa

Hyötykasvit elävät uusrenesanssin aikaa. Yhä useammalla patiolla ja parvekkeella, pihapuutarhasta nyt puhumattakaan, kasvaa yrtti poikineen kauniiden kesäkukkien rinnalla.

 

 

Itse kasvatetut basilikat kruunaavat kesän herkkuhetket.

Yrttien ja vihannesten taimien tarjonnan runsaus luo mahdollisuudet mitä erilaisimpiin ideoihin ja yhdistelmiin puutarhassa, olipa se sitten parvekkeella, patiolla tai puutarhassa. Myös markkinoille tulleet erilaiset kasvatusalustat, viljelylaatikot, ruukut ja säkit mahdollistavat vaikka mitä.

Kesäkukkia ja yrttejä on hauska yhdistellä ja luoda niistä kaunis potager -henkinen yhdistelmä, jossa kauneus ja hyötykasvit kasvavat sulasa sovussa keskenään. Sitäpaitsi onhan monet yrtit ja vihannekset todella kauniitakin – maun ja tuoksun lisäksi. Miksi laittaa tomaatin taimet lavaan kasvamaan, kun ne koristavat kauniisti kesäkeittiön grilli nurkkausta  ja kypsyvät lämpimällä seinustallakin loistavasti.

Kaikki irti tuoksuvista hyötykasveista

Vaikka lämpimät säät ovat jo hellineet meitä, kesään ja etenkin kesälomaan tuntuu olevan vielä tavattoman pitkä aika. Pienen irtioton arjesta voi kokea vaikka jokaisen työpäivän jälkeen, kun loihtii parvekkeelleen, terassille tai puutarhan suojaisaan nurkkaan oman puitteet leppoisalle lekotteluhetkelle.

Laventelin tuoksu rentouttaa  ja samalla se karkottaa tuholaiset puutarhasta

Laventeli on kotoisin Välimeren läntiseltä alueelta. Suomessa laventeli voi talvehtia maassa suojattuna tai ruukussa talvisuojaan vietynä. Tämän lilatähkäisen puolipensaan tuoksu on rauhoittava ja saa mielikuvituksen karkaamaan eteläisten maiden maisemiin. Laventeli kannattaa siis nostaa aivan lepotuolin viereen, jotta sen aromaterapialta ei voi välttyä. Muutakin hyötyä siitä on: Se karkottaa tuholaisia kasvimaalta, eli se sopii mainiosti pienen parveke-hyötytarhan ensimmäiseksi asukiksi.

Rosmariini on myös välimeren karuilta kallioilta kotoisin.  Vaikka rosmariini on yleensä tunnettu lampaan maustamisesta sitä kannattaa kokeilla myös paistettuihin perunoihin. Sen miellyttävässä tuoksussa myös päivän stressit on helppo unohtaa.Päivän päätteeksi kannattaa kokeilla rentouttavaa lämmintä jalkakylpyä johon merisuolan lisäksi riivitään rosmariinin lehtiä.

Myös sitruunamelissa sopii loistavasti yrttitarhaan. Kreikkalaiset ja roomalaiset tunsivat sitruunamelissan hunaja-, lääke- ja maustekasvina. Sen sanotaan parantavan unen laatua, ja ruotsalaiset kutsuvat kasvia nimellä ”hjärtansfröjd” eli sydämen ilo. Mikä voisikaan olla sopivampi kasvi työpäivän uuvuttaneelle mielelle ja keholle? Lisäksi siitä saa koristeellisia mausteita jälkiruokiin ja salaatteihin.

Matalakasvuinen timjami kasvaa villinä Välimeren seudulla. Se on monivuotinen, mutta kestää meillä talven yli vain Etelä-Suomessa, kuten laventeli. Se sopii italialaistyyppisten ruokien mausteeksi sekä erilaisiin keittoihin ja patoihin. Maku ei kärsi pitkästäkään kuumennuksesta. Roomalaisten mielestä timjami antoi rohkeutta, joten seuraavan päivän hankala palaveri on jo puoliksi voitettu timjamin ansiosta.

Kaksivuotista persiljaa on viljelty tuhansia vuosia ja se kasvaa nykyäänkin luonnonvaraisena Välimeren alueella. Se oli aikoinaan kreikkalaisten pyhä yrtti ja olympiavoittajan päähän painettiin usein persiljaseppele. Roomalaiset uskoivat persiljaseppeleen imevän viinihöyryt ja ehkäisevän krapulaa. Voit siis kenties nauttia toisenkin lasillisen valkoviiniä, kunhan viljelet pelastavaa persiljaa. Se sisältää vitamiineja, mineraaleja sekä erilaisia haihtuvia öljyjä, joten se lisätään ruokaan vasta lopuksi, jotta aromit säilyvät mahdollisimman hyvin.