Suomen Puutarhakauppiaat ry juuret suomalaisessa mullassa

Puutarhakauppiaat Facebookissa advertisement

Sadonkorjuun maukas aika

 

Ota kesän energiat talteen!

Omasta puutarhasta poimitut maut ovat aitoja ja kasvun seuraaminen antaa niille lisäaromia. Lähiruokaa parhaimmillaan!

Satoa on puutarhan kasvimaalta korjattu toki pitkin kesääkin. Auringon lämmittämillä makeilla kypsillä tomaateilla on saanut herkutella jo heinäkuussa, yrteistä ja salaateista puhumattakaan. Varsinainen sadonkorjuun aika alkoi tänä vuonna ainakin eteläisessä suomessa tavallista varhemmin marjoilla, jotka on jo kerätty talteen. Sadon korjuun jälkeen voi kurkata pensaan kuntoa ja pohtia leikkuun tarvetta, sekä antaa syyslannos ennen kuin katseen kääntää omenasatoon ja vihanneksiin, sipuleihin  jne.

Paras sadonkorjuu sää on poutainen – aurinkoinen ja kuiva. Hallayön jälkeen on syytä odottaa kunnes kasvit ovat sulaneet ja nestejännitys on palautunut. Kosteita juureksia ja vihanneksia ei pidä lähteä säilömään vaan ne kanntaa jättää kuivumaan ulos hetkeksi.

 

Kerää yrtit säilöön poutaisena aamupäivänä.

Yrteillä kesän maku keskelle talvea

Jos kesäisistä ruoanlaittohetkistä on jäänyt vielä jäljelle yrttejä, kannattaa ne kerätä talteen sillä kuivattuina niillä saa mukavat aromit myös syksyn ja talven ruokiin.
Mausteyrttien keruu kannattaa tehdä poutaisella aamupäivällä, jolloin kasvien aromiaineet ovat korkeimmillaan. Myös juurisatoa antavat kasvit, kuten piparjuuri ja liperi korjataan aamulla sillä rohdosaineet kulkeutuvat yön aikana vihreistä lehdistä juuriin.

Helppo tapa säilöä yrtit on kuivaaminen. Ryöpättävät yrtit kannattaa pakastaa. Kuivaaminen onnistuu hienosti lämpimässä ja ilmavassa paikassa. Hyötykasvikuivirilla se sujuu myös erittäin tehokkaasti. Juurisato pestään huolellisesti ja pilkotaan ennen kuivaamista. Maustekasvit kuivataan pimeässä, noin 40 asteessa mahdollisimman nopeasti jotta niiden värit ja aromit säilyisivät.

 

Juurekset talteen ja pataan porisemaan

Sipulien kerääminen  talteen alkaa kun naatit kellastuvat. Sipuleja kannattaa kuivata ulkona mielellään katoksen alla muutaman päivän, mutta naatteja ei vielä tässä vaiheessa katkaista. Alkukuivaamisen jälkeen sipuleita säilötään  muutamia viikkoja 25-35 asteen lämmössä, jotta kaulaosat saadaan umpeutumaan. Tällöin naatit irtoavat helposti käsin kiertämällä. Sipulisato kannattaa säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa.

Nyt syyskuun puolessa välissä alkaa useilla olla perunasatokin nostamista vaille valmis. Oikean nostoajan huomaa lehtien kellastumisesta tai kun halla käy ne lakastuttamassa.
Vinkki: Jos niität perunan varret viikkoa ennen nostoa, perunankuorista tulee vahvemmat ja ne kestävät paremmin varastointia. Kaalin ja juurekkaiden nosto koittaa lähempänä kuun loppua tai lokakuun alkupuolella. Osa kasveista , kuten purjo, pärjää pienen hallankin kanssa, joten niiden korjuulla ei ole kiirettä.

 

Älä unohda sieniä ja metsän marjoja!

Parasta sadonkorjuussa on itsekasvatettujen makujen saaminen säilöön. Vaikka puutarhan sadonkorjuu on kovin työllistävää aikaa ei kannata myöskään unohtaa mitä kaikkea satoa meille tarjotaan näin syksyisin myös metsissä. Kun puutarhan työt alkavat puuduttaa kannattaa ottaa kori käteen ja suunnata katse metsään sienien ja metsän marjojen pariin. Nekin arktiset aromit kannattaa ottaa talteen.