Suomen Puutarhakauppiaat ry juuret suomalaisessa mullassa

Puutarhakauppiaat Facebookissa advertisement

Tarkkaile tuholaisia – nujerra ne nokkosella

Puutarhassa viilettää jos jonkinmoista vipeltäjää

 

Tarkaile kasveja sillä valloilleen päässeet tuholaiset saattavat saada ikävää jälkeä aikaa lyhyessäkin ajassa. Pieniä tuholaisia kiipeilee kasveissa, lehdistössä, kukinnoissa, juurissa ja kasvualustassa.
Kurkista lehtien alle ja tarkkaile nuppuja.

Yleisimpiä tuholaisista on kirvat. Varsinkin lämpimillä paikoilla kasvavissa kasveissa.  Pienet vihertävät, kellertävät tai mustat kirvat viihtyvät parhaiten varsinkin nuorissa mehevissä kasvin versoissa ja viottavat kasvia imemällä niistä kosteutta. Hyvin pian  voit huomata lehtien käpristyvän ja kasvin pinnalla makeaa mesikastetta.

Toinen viheliäinen ja varsin yleinen kesäinen tuholainen on vihannespunkki, joka nimestään huolimatta viihtyy varsin mainiosti myös koristekasvien lehdistössä. Sen väritys muuttuu isäntäkasvin mukaan ja ne voivatkin olla vihertäviä, kellertäviä tai ruskeita.

Punkki viihtyy hyvin kuumassa ja kuivassa. Usein se iskeekin juuri niihin kasveihin, jotka ovat päässeet kuivahtamaan.  Punkki on todella pieni ja vaikea havaita paljain silmin, mutta tarkkaavainen harrastaja voi bongata sen lehtien alapinnoilta. Punkki imee lehdistä koskeutta ja niihin ilmestyy ensin vaaleita kohtia ja hyvin pian lehdet käpristyvät ja kuivuvat kokonaan. Toinen paljon helpommin havaittava vinkki punkkien hyökkäyksestä on lehtien alapinnalle ilmestyvä seitti.

vihannespunkin vioittama lehti

Kirvojen sekä punkkien torjuntaa kannattaa ryhtyä heti kun ensimmäiset vipeltäjät vilahtavat lehdillä. Perinteisesti hyvä konsti niiden hävittämiseen on ruiskuttaa kasvit laimealla mäntynestevedellä (2%) joka toinen päivä niin kauan että tuholaiset ovat tiessään. Erilaisia torjunta-aineita myydään myös puutarhaliikkeissä. Kun käytät torjunta-aineita, lue käyttöohjeet huolellisesti.

Erittäin tehokas ja kasviystävällinen  keino torjua ikäviä tuholaisia on nokkosvesi. Sitä on jo vuosikymmeniä testattu  useisiin tuholaisiin ja sen tehoa ole todistanut myös omassa puutarhassani. Nokkosvesi on helppo valmistaa. Oikea suhde on 1 kg tuoreita nokkosia /10 l vettä. Käytännössä kerää ämpärillinen nokkosia  ja lisään siihen käden lämpöistä vettä niin paljon kuin mahtuu ja anna seoksen seisoa rauhassa muutama päivä. Sitä sitten suihkuttellaan lehdille. Tuholaiset todella katoavat muutaman käsittelyn jälkeen.  Jos nokkosvettä jää tuholaiskäsittelystä yli se toimii loistavana lannoitteena esim. tomaatille. Nokkonen nostaa maan pH:ta jolloin kasvin ravinteiden saanti paranee.

Ennaltaehkäisy on toki paras tapa selvitä näiden ikävien tuholaisten hyökkäykseltä. Tasainen kosteus, hyvä puhdas kasvualusta ja varsinkin lasitettujen terassien tai parvekkeiden riittävä ilmanvaihto on hyvä muistaa.   Myös kasvien suihkuttelu toimii loistavana ennaltaehkäisijänä.