Vuoden puutarhatuote maksaruohomatto

Vuoden Puutarhatuote 2024

Suomen Puutarhakauppiaat ry on valinnut Vuoden 2024 puutarhatuotteeksi
Nordic Green Roof ® maksaruohomatto.

 

Kotimainen maksaruohomatto on kotipuutarhurille kaunis, kestävä ja helppo valinta

Kotimainen Tammisaaressa kasvatettu Nordic Green Roof ® maksaruohomatto on kotipuutarhurille kaunis, kestävä ja helppo valinta. Se on monivuotinen, helppo asentaa ja hoitaa. Maton lajisto on monipuolinen ja sisältää 10–15 eri lajiketta, jotka selviytyvät hyvin eri puolilla Suomea.

Maksaruohomatolla on runsaasti käyttökohteita

Matalassa kasvualustassa viihtyvien maksaruohojen paahteen kestävyyden vuoksi käyttökohteita löytyy kotipuutarhureille runsaasti. Viherkatot yleistyvät, mutta käyttökohteena voi olla myös rinteet ja luiskat nurmikon sijaan, kalliot ja kuivat metsän reunat. Aurinkoisella paikalla maksaruohomatto on myös hyvä ja parempi vaihtoehto suositulle kuntalle. Maksaruohomatto houkuttelee pitkään kukkivana myös perhosia ja muita hyönteisiä.

Helppo asentaa ja hoitaa

Maksaruohomaton asentaminen on helppoa ja nopeaa ja onnistuu hyvin kotipuutarhurilta. Matto asennetaan 0,8 m² ( 1 m x 0,8m ) palaissa puskusaumoin. Saumat tilkitään saumamaa-aineella. Rinteissä matto voidaan ankkuroida puu tai metallitapeilla paikalleen (2–4 kpl / m²).
Asennustyöt tulee suorittaa niin, että maksaruoholla on vähintään 2–3 viikkoa kasvuaikaa ennen kylmää kautta. Maksaruohomatot lannoitetaan asennusvaiheessa pitkäaikaislannoitteella. Lannoitus tulee uusia vuosittain. Kun asennustyö on valmis, tulee maksaruohomatto kastella. Kuivina kausina voidaan huoltokastella.

Esimerkkejä maksaruohomaton käyttökohteista

Ilmalämpöpumpun kotelon katto, autokatoksen katto, sisääntulon katos

Maksaruohomaton käyttökohteita

Katso alta esittelyvideo